Honlapunkon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény fokozása érdekében. Amennyiben szeretnél vele megismerkedni, ITT bővebb információt találsz róla.
Igen elképzelhetõ, van kagyló a zagyvában, sõt még folyami rák is található a folyó vizében. Sajnos egyre aggasztóbb a folyó víz minõsége, hisz az elmúlt években Alattyán után, Jásztelek is ide engedi a megtisztított szennyvizet. No meg az alacsony vízállás is probléma.
Sziasztok. Csak kb. egy éve hallottam Jászalsószentgyörgy nevét, mégpedig nagymamámtól, amikor életének történeteit kezdte mesélni. Egy szlovákiai városból származom, Rozsnyóról, talán ezért a tudatlanságom. Segítséget keresek, illetve csak információkat. Nagymamám szulei meghaltak, viszont 1940 környékén a faluba került. O már nem emlékezett arra, hogy pontosan kihez, csak annyit tudott, hogy a férfi neve Józsi, feleségének vagy élettársának pedig Mariska. Nagyon jó dolga volt itt, mivel a család tagjai a kertjük alatt folyó patakból kagylót fogtak, azzal foglalkoztak. A család nagyon jó anyagi helyzete arról tanúskodik, hogy nagymamám rádióban hallgatta Horthy Miklós fiának a haláláról szóló hírt. Elkerített medencében úszkált-ezek csak emléktöredékek...Utánanéztem, és megtaláltam, hogy tényleg volt a helységben egy gombkészítõ gyár. Lehetséges volna valaki szerint, hogy nagymamámat egy ideig éppen itt nevelgették nagyon nagy szeretetben. Betegsége miatt a mai Szlovákiába kerult,de a háború alatt az a rész még Magyarországhoz tartozott.Kozben jott a felszabadulás, a határváltoztatás ot pedgi a Csehszlovák kormány már nem akarta visszaadni nevelõszüleinek, tehát újra árvaházba, majd nevelõszülõkhöz került. Ha valakit megfogott a troténet, magy esetleg tudna információval szolgálni, nagyon megkoszonném. Tisztelettel Kiss Ibolya