Cikk - Jászalsószentgyörgy nem hivatalos közösségi portálja - Friss, érdekes és független! 

 

 

Navigáció
Történelem
Térkép
Címjegyzék
Helyi Hírek
Helyi Sajtó
Játékok
Cikkek
Galéria
Fórum
Chat
Idõjárás
Vendégkönyv
Apróhirdetés
Letöltések
Linkek
Keresés
Kapcsolatfelvétel
Gy.I.K. (FAQ)
Bemutatkozások
Képviselõ-Testület
Ifjúsági Egyesület

Véletlen képek a GalériábólUtoljára feltöltött kép:

202211281455480_t1.JPG
11.28.


+ több új kép


Utoljára létrehozott albumok:

Kondipark
Ballagás 2022.
Búcsú 2022.
“Az én templomom” ...
Bivaly Fesztivál 2022.
Utoljára feladott hirdetések:

Régi lakások elör...
Kerékpárok, Motork...
Vállalom - fürdõ...
REDONY KÉSZÍTÉS. ...

Online felhasználók
Vendég: 6
Nincs Online tag

Regisztráltak: 1,348
Legújabb tag: Plov
Híreink egy részét nekik köszönhetjük:

SzolJOn.hu
Police.hu
MTI.hu


Köszönjük!

Híreink
Eltűnt egy jászalsószentgyörgyi lány [306 megnyitás] Az idei év utolsó mérkőzése a Vadasban [145 megnyitás] Pályázatot nyert a Jászalsószentgyörgy Kse. [431 megnyitás] Összefogással a tiszta környezetért. [348 megnyitás] Rockfeszt a Faluházban. [1264 megnyitás] Megújul Jászalsószentgyörgy központja [515 megnyitás] Meghívó családi napra. [485 megnyitás] Energia-veszélyhelyzetet hirdet a kormány [663 megnyitás] Határvadász jelentkezés feltételei. [390 megnyitás] Várják a jelentkezőket az önkéntes katonai szolgálatra [1327 megnyitás]


Figyelem

A honlap CSAK akkor lesz teljesértékű, ha bejelentkezel !


Ha még nem regisztráltál kattints IDE !

(Bejelentkezés után ez a panel eltünik!)

A földfelszíni digitális sugárzásról

Az Európai Unió döntése értelmében a földfelszíni digitális átállást a tagállamokban 2011. december 31-ig be kell fejezni. Akkor tehát megszûnik a jelenlegi analóg mûsorszórás, hogy azt, a több televíziós csatornát, jobb hang- és képminõséget nyújtó korszerû digitális (DVB-T – digital video broadcasting-terrestrial ) sugárzás válthassa fel.

A digitális átállás az ország területén folyamatosan történik, ahol pedig már bevezették, ott a kijelölt idõpontig párhuzamosan lesz jelen az analóg és a digitális sugárzás. A földfelszíni digitális sugárzás beindulása új szolgáltatásokat hoz és minden bizonnyal versenytársa lesz a kábeles, a mûholdas és az internetes televíziózásnak. A verseny erõsödése a nézõknek kedvez, hiszen az árak csökkenését és a minõség javulását eredményezheti.
A magyar háztartások közel negyede szoba-, vagy tetõantennával tévézik: a napjainkban egyre többet emlegetett és a gyakorlatban 2008 decemberében induló földfelszíni digitális átállás elsõsorban õket érinti.

A mûholdas és az internetes televíziózás zömmel a kezdetektõl fogva digitális, a legnagyobb kábeltelevíziós szolgáltatók pedig napjainkban digitalizálják a hálózatukon elérhetõ szolgáltatásokat.

A digitális adások vételéhez nincs szükség új televíziókészülék vásárlására!

A set-top-box segítségével a hagyományos tévék is megfelelõek, nem kell új, lapos, LCD, vagy plazma tévékészüléket venni. Ha mégis új tévét vesz, tájékozódjon arról, hogy az képes-e az MPEG4 tömörítésû földfelszíni digitális adás DVB-T vételére, illetve alkalmas-e a nagyfelbontású adások (HD) fogadására.


Az új televíziókon látható HD Ready felirat általában 1280x720, vagy 1366x768, míg a full (true) HD 1920x1080 képpontos felbontást jelent. A full HD felbontás felára elsõsorban akkor éri meg, ha tényleg HD adásokat akar nézni – ugyanakkor a mai analóg televíziós adások képminõsége már egy HD Ready tévén is gyengébb, hiszen a nagyobb felbontás kihangsúlyozza a hibákat.

A nagyfelbontású televízió, angolul high definition television (HD TV), a nézõ számára a látványt tekintve minõségi változást jelent. Az új szolgáltatást a következõ generáció televíziójának tekintik, mely gyors ütemben terjed az egész világon, és a hozzáértõk szerint hamarosan ez lesz az új szabvány a televíziózásban.


A HDTV szolgáltatások a hagyományos normál felbontású (SDTV) televíziós szolgáltatásokhoz képest sokkal jobb kép minõséget nyújtanak. Az 576 soros kép megjelenítés helyett, amit az Európában használt „625 soros” SDTV-k nyújtanak, a HDTV 720 vagy 1080 sor megjelenítésére képes. A mozgókép ábrázolása is jobb lehet attól függõen, hogy a megjelenített sorok egy váltott, páros illetve páratlan soronként beolvasott képet jelenítenek meg másodpercenként 50 alkalommal, vagy pedig egy teljesen összefüggõ képet 25-ször másodpercenként. Ezen kívül a HDTV mindig 16:9-es képarányú, ami jobban alkalmazkodik az emberi szem által áttekinthetõ képarányhoz.


A több részletet tartalmazó képekhez szükséges megnövekedett mennyiségû adat megfelelõ továbbításához a HD szolgáltatások természetesen nagyobb adatátviteli sebességet igényelnek, mint az SDTV-k. A nagyobb adatátviteli sebesség pedig szélesebb frekvencia spektrumot igényel. Ezért lett a mûholdas platform - ahol szélesebb spektrumok állnak rendelkezésre - az elsõ platform, ami ilyen szolgáltatásokat nyújt.


Európai HDTV helyzetkép


A HDTV szolgáltatás ma már világszerte több országában elérhetõ. Ausztrália, Japán és az Egyesült Államok töltik be a vezetõ szerepet a HD programjaikkal. A HD minõségû programok mind a mûholdas, mind a kábeles, sõt napjainkban már a földfelszíni mûsorterjesztési szolgáltatásokban is megtalálhatóak.


Nemrég pedig már Európában is megjelentek a HD csatornák. Az elsõ adás 2004- ben indult el mûholdon és azóta növekvõ számú mûholdas szolgáltató indított HD csatornát az európai piacokon. Késõbb pedig csatlakoztak hozzájuk kábeles és IPTV szolgáltatók is.


Mûholdas platform


2004. januárban az Euro 1080 nevû cég volt az elsõ szolgáltató, amely HD szolgáltatást indított, mely fizetõs és szabad hozzáférésû tartalmakat is sugároz Európa szerte. Azóta több országban is indítottak HD adásokat, mint például Franciaország, Németország, Olaszország, az északi országok, Lengyelország, Svédország és az Egyesült Királyság. Az ilyen jellegû szolgáltatások iránt az Egyesült Királyságban is nagy kereslet van, a mûholdas platformüzemeltetõ BSkyB szerint a Sky HD az eddigi legkelendõbb televíziós termékük.
A HD csatornák fizetõs alapon mûködnek, bár néhány országban, pl. Németországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban a közszolgálati mûsorszolgáltatók ingyenesen elérhetõvé tették HD programjaikat. Németországban jelenleg több kereskedelmi szolgáltató is nyújt ingyenes HD csatornákat, ám nem tudni, hogy ezek a jövõben is ingyenesek maradnak-e.

Kábel platform


2006 év végén Németországban, az északi országokban és az Egyesült Királyságban már elérhetõek voltak HD programok. Ezek mind elõfizetéses szolgáltatások.


IPTV platform


Az európai IPTV platformokon limitált számban érhetõk el a HD szolgáltatások. Mivel ez egy viszonylag új platform, az IPTV még nem indult el minden országban és nem ért még el magas penetrációt a háztatások számát illetõen sem. Ugyanakkor, azokban az országokban, ahol az IPTV szolgáltatás penetrációja viszonylag magas, mint például Franciaországban és Németországban, az IPTV szolgáltatók elkezdték beindítani a HD szolgáltatásokat.


Földfelszíni platform


A földfelszíni televíziós platformon (HD/ DVB-T) jelenleg még csak kisebb számban érhetõk el HD szolgáltatások. Svédországban számos városban fogható a közszolgálati mûsorszóró, az SVT HD tartalma, Spanyolországban, Barcelonában pedig napi több órás HD tartalmat kínál a spanyol regionális mûsorszóró, a TV3. Franciaországban a 2007. februárban jóváhagyott új média keretterv HD szolgáltatások elindítására buzdít és a CSA (Hírközlési Fõfelügyelet) 2007. júniusban el is kezdte gyûjteni a résztvevõket az R5 digitális multiplexen indítandó két országos HDTV szolgáltatáshoz. A pályázóknak minimum 25%-os HD tartalom arányt kellett ígérniük 2008-ra, aminek 2009-ben 30%-ra kell emelkednie.


Több országban a HD/ DVB-T szolgáltatások kísérlet formájában, fesztiválokon vagy sporteseményeken mutatkoztak be, ez történt például Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban is. Magyarországon az Antenna Hungária és az MTV együttmûködésével HD minõségben követhették a nézõk az Olimpia eseményeit az akkor még kísérleti DVB-T hálózaton. Ezek a bemutatók a nézõk számára lehetõvé teszik, hogy megtapasztalhassák a HDTV által nyújtott kép minõségbeli különbségeit, a tartalomszolgáltatók és a mûsorszórók pedig kipróbálhatják, mûszakilag hogyan valósul meg a HD adás terjesztése.


Spektrum kérdések


A digitális televíziózás lehetõvé teszi az egyes országok számára, hogy frekvenciákat szabadítsanak fel új szolgáltatásoknak. Például még nagyobb választékot biztosíthatnak a normál felbontású televíziós mûsorokból, de akár mobil televíziós vagy nagy felbontású televíziós szolgáltatásokat is indíthatnak. A nemzeti frekvencia gazdálkodási intézmények feladata eldönteni, hogy hogyan tudják a legjobban szétosztani ezeket az új frekvenciákat úgy, hogy azok megfeleljenek a helyi piac elvárásainak. Ezeknek a frekvenciáknak azonban egy része csak a digitális átállás, az analóg csatornák lekapcsolása után válik elérhetõvé.

Üzleti kérdések


Nézõszám


A 2006 júniusa és októbere között végzett londoni HD/ DVB-T kísérleti sugárzás eredményei alapján a résztvevõk 98 %-a tartja fontosnak, hogy a DVB-T platformon elérhetõ legyen HD tartalom. 71 % szerint pedig a HDTV lesz a jövõ televízióinak minõségi mércéje.
Az eredmények szerint komoly igény van a HD/ DVB-T szolgáltatásokra és a nézõk elvárásai nagyok a szolgáltatásokat illetõen.


Növekvõ kereslet a HD-ready készülékek iránt


Európa szerte vásárolják a vevõk a síkképernyõs televízió készülékeket. Ezen készülékek népszerûségüket egyrészt modern megjelenésüknek és a régi, katódsugárcsöves televíziókhoz viszonyított könnyû felépítésüknek, másrészt pedig az utóbbi években folyamatosan csökkenõ vételáruknak köszönhetik.
Európában a síkképernyõs készülékek iránti piaci kereslet növekedése egybe esett a HD-ready címkék megjelenésével a készülékeken. Az európai kereskedelmi testület, az EICTA és az ASTRA vezette be a 'HD-ready' logót, amelyet azokhoz a megjelenítõkhöz használhatnak, amelyek tökéletesen együttmûködnek a HDTV-s beltéri egységekkel, a HDTV adásokat meg tudják jeleníteni, és teljesítik a minimális mûszaki követelményeket, amelyeket a testület meghatározott. A specifikáció minimum 720 soros felbontást követel meg, 16:9-es képernyõformátumban. Kompatibilisnek kell lennie a 1080i és a 720p jelekkel mind 50, mind 60 Hz-es képfrekvenciánál, és rendelkeznie kell HDMI csatlakozóval (beépített HDCP tartalomvédelemmel). Az i és a p a letapogatás módjára utal: az i vagyis „interlaced” esetben váltott soros a letapogatás módja, míg p esetén „progressive” vagyis soronkénti. Váltott soros letapogatáskor is minden sor letapogatásra kerül, elõször a páratlan, majd utána a páros sorok. Amióta 2005 januárjában megtervezték a HD-ready logót, majdnem minden 28 inch-es vagy annál nagyobb síkképernyõs készülék HD-ready. Ezt a trendet követik most már a kisebb méretû síkképernyõs televíziók is, melyek szintén megfelelnek a HD-ready elvárásoknak. A Full HD a HD televíziózás következõ lépcsõfoka. Azon készülék elégíti ki a Full HD követelményt, mely képes kezelni 1080p (progresszív vagyis soronkénti) letapogatást. Természetesen ez felülrõl kompatibilis rendszer, vagyis az ilyen készülék alkalmas a kisebb felbontások megjelenítésére is.


Az alábbi diagram a háztartásokban elérhetõ HD-ready készülékek számának várható növekedését mutatja be.

Full HD


 


A HD-ready televízió készülékek egyre több háztartásban történõ megjelenésével, egyre nagyobb lesz az igény a HD mûsorok iránt is.
Szembetûnõbb képhibák a síkképernyõs készülékeken
A normál felbontású adások gyengébb képminõsége az utóbbi években a katód sugár csöves és a síkképernyõs készülékek képének összehasonlításával teljesen nyilvánvalóvá vált. A szubjektív képminõség romlás érzékelése a síkképernyõs készülékeken közvetlen hatással van a nézõk normálfelbontású televíziós szolgáltatásokról alkotott véleményére. Az új síkképernyõs készüléküktõl elvárják, hogy jobb képminõséget nyújtson.
A képminõség kérdésére további hatással van a nagyméretû televíziók háztartásokban való megjelenésének penetrációja. Mivel a síkképernyõs készülékek nem olyan terjedelmesek, mint a hasonló képernyõméretû katód sugár csöves készülékek voltak, megfigyelhetõ, hogy a nézõk a réginél nagyobb képernyõjû készülékeket vásárolnak. Sajnos, az SD adások szubjektív képminõség romlása még inkább kétségtelenné válik a nagyméretû képernyõkön, ezeken a készülékeken ugyanis sokkal jobban láthatóak a kódolási és dekódolási hibák.


Új technológiák


Egyre több HD képes készülék jelenik meg a piacon, a Blu-Ray és HD DVD lejátszóktól, a videó kamerákon keresztül, a játék konzolokig. Ezen készülékek mind szélesebb körû elterjedése növelni fogja a HD minõségû szolgáltatásokhoz való hozzáférést, melynek következtében még nyilvánvalóbbá válik a normál felbontású tartalmak rossz kép minõsége.
Hamarosan a nagyfelbontású optikai CD lejátszók is betörnek az európai piacra. Elterjedésük sebességét azonban befolyásolja a jelenleg még elég magas áruk, valamint kisebb mértékben annak kérdése is, hogy a normál formátumú, a Blu-Ray vagy a HD-DVD fogja e uralni a piacot. Ezek a készülékek azonban biztosan nagy számban fognak megjelenni a háztartásokban az elkövetkezendõ néhány évben.


A játék konzolok még inkább hozzászoktatják majd a felhasználókat a HD minõségû képekhez. A Sony PlayStation 3 (PS3) és a Microsoft Xbox 360 is képes arra, hogy a beépített CD lejátszójukról HD kijelzõkön jelenítsék meg a HD tartalmakat. A HD videó kamerák rövid idõ alatt elérhetõvé váltak viszonylag alacsony áron, elemzõk szerint 2010-re az éves európai videó kamera szállítmány majdnem fele HD képes készülék lesz.


A HD programok elindulásának tervezett ütemezése


Analóg leállás


Az európai országok már megkezdték az analóg leállás elõkészítését. A 2006-os Genfi Egyezmény értelmében a szerzõdõ országokban 2015. június 17-ig élvezhetnek védettséget az analóg szolgáltatások, és ezen idõpont után már a genfi megállapodás szerinti digitális sugárzások védelmét kell biztosítani. Sok országnak ez a dátum a tényleges lekapcsolás dátuma.
Az Európai Bizottság is arra szólította fel az országokat, hogy kapcsolják le az analóg földfelszíni televíziós platformjaikat. Felismerve, hogy a digitális átállás összes elõnye csak akkor élvezhetõ, ha egy bizonyos területen már az összes ország lekapcsolta az analóg szolgáltatást, a Bizottság azt tanácsolta tagállamainak, hogy 2012-ig fejezzék be az átállást.
Forrás: DigiTAG, HD on DTT

Forrás: http://www.digitalisatallas.huadmin - 2010.08.11 08:43:54
0 hozzászólás ~ 580 megnyitás Nyomtatható változat
Hozzászólások
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték


Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóNem vagy még tag?
Kattints ide, hogy regisztrálj.Neked nem kerül semmibe csupán 2 percedbe,
de ezzel elismered a munkánkat!


Elfelejtetted a jelszavad?
Kérj egy újat itt.
Időkép
Jászalsószentgyörgyi webkamera

Megnyitás az Időképen
Cookie Info

Honlapunkon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény fokozása érdekében.
Amennyiben szeretnél vele megismerkedni, ITT bővebb információt találsz róla.


Ki, mit néz?
54.36.149.xxx @ photo...
66.249.66.xxx @ photo...
207.46.13.xxx @ photo...
34.229.119.xxx @ reada...
66.249.66.xxx @ photo...
66.249.66.xxx @ photo...

Egyszerre 179 fő a rekord.

Fórumtémák

Friss hozzászólások
Betörés!!! 86 hete
Észrevétel... 140 hete
Egyéb videók 370 hete
Zene 373 hete
Utcanev valt... 374 hete
Országos po... 424 hete
Humoros videók 447 hete
Vadas 460 hete
Emlékek 536 hete
Kifestõk, s... 557 hete

Legnépszerűbb témák
Észrevételek a fa... [668]
Országos politika [317]
Vicc [240]
Parlamenti Választ... [180]
Önkormányzati vá... [139]

Bejelentketés után "kattintható" lesz, addig használd a menüt.

Szavazás

Elégedett vagy a választási eredménnyel ?

Igen.

Nem.

Nem foglalok állást.

Szavazáshoz be kell jelentkezni
Lájkolj!

Security System 1.8.3 © 2006 by BS-Fusion Deutschland
12404 kísérlet blokkolva

Szomszédos települések: Jánoshida, Jászladány, Szászberek ; Környező városok: Abony, Cegléd, Jászapáti, Jászberény, Nagykáta, Szolnok, Újszász
Te vagy a(z) . látogatónk.
Copyright © 2008-2022
Jászalsószentgyörgy
PHP-Fusion v6.01
voodz by: sonar