Jászalsószentgyörgy nem hivatalos közösségi portálja - Friss, érdekes és független! Már megint a színesfémtovajok...
Írta: NwLGL
Dátum: 2008.09.21 14:05:11

Forrás: http://www.jaszalsoszentgyorgy.com
Teljes hír
Már megint a színesfémtolvajok...

A múltheti, szerda éjszakai vízhiány, természetesen megint a színesfémtolvajok szokásos akciójából adódóan következett be.

 Szerda éjszaka, ismeretlen tettesek ismét megrongálták községünk határában lévõ vízmûtelep transzformátorát. Az oszlopon lévõ trafót megbontották, majd lerántották a földre. A vízmû dolgozói azonban észlelték a bajt, majd a helyszínre siettek, megzavarva a tolvajokat, akik az értékes zsákmányt hátrahagyva elmenekültek a helyszínrõl. Rövid idõn belül az értesített rendõrök is a helyszínre érkeztek.

Évente országszerte több százmillió forint kárt okoznak a színesfémtolvajok. A téli idõszakban szinte hetente elõfordulnak transzformátor-rongálásások. Elsõsorban a transzformátorokban található színesfém tekercs megszerzése a cél. A színesfémek mellett a tolvajoknak vonzó lehet a szerkezetekben található olaj is. Ez utóbbit a feketepiacon értékesítik.

Az autósok kára ugyanakkor néha nagyobb lehet, mint a megtakarítás. Nem biztos, hogy jó vásár transzformátor olajat tölteni az autóba. A trafóolaj sûrûbb, mint a benzinkutaknál kapható, ezért számolni kell azzal, hogy a jármûvek finom mûszereit eldugítja, s az autó egyszerûen leáll.

A transzformátorokban okozott kár 2005-höz képest negyvenszer nagyobb.

http://www.jaszalsoszentgyorgy.com