Jászalsószentgyörgy nem hivatalos közösségi portálja - Friss, érdekes és független! A vízmû gépeit lopták el
Írta: NwLGL
Dátum: 2008.09.17 08:06:04

Forrás: http://www.jaszalsoszentgyorgy.com
Teljes hír
A vízmû gépeit lopták el

Elõzetes letartóztatásban van az a négy gyanúsított, akiket Cegléd és Abony között, egy lakossági bejelentés alapján értek tetten a rendõrök, amint egy vízvisszatartó berendezés vaselemeit darabolták fel. A fémtolvajok az idén már hetvenötmillió forint kárt okoztak a Közép-Tisza-vidéki vízügyi igazgatóságnak. A lopások miatt az érintett területeken az árvíz és a belvíz elleni védekezés is veszélybe kerülhet.


 A fémtolvajok már most hetvenötmillió forint értékben károsították meg a vízügyi igazgatóságot, szivattyútelepeket, zsilipeket és minden olyan vízgazdálkodási berendezést megpróbálnak ellopni, ami fémet tartalmaz – tájékoztatta lapunkat Vona Titusz, a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Köti-Közvizig) sajtószóvivõje. A tavalyi kár elérte a hatvanmillió forintot.

Legutóbb a Ceglédhez közeli vízvisszatartóban a tolvajok tizennégymillió forintos kárt okoztak. Az igazgatóság szakemberei szerint az eltávolított fémdarabokért legfeljebb százhúszezer forintot adnak egy felvásárlótelepen. A bûncselekményt fényes nappal, kék, illetve zöld munkásruhában követték el, hogy ha valaki észreveszi õket, azt higgye: a vízügy emberei végeznek munkálatokat. Szerencsére egy közeli tanyán élõ férfinak gyanússá váltak az álmunkások, és értesítette a rendõrséget, így tetten érték õket.

A vízügyi létesítmények lopására és feldarabolására szakosodott csoport jól felszerelve dolgozott, csákányokat, lapátokat, lángvágókat használtak. Baumaklné Juhász Ildikó, a Ceglédi Rendõrkapitányság sajtóreferense lapunknak elmondta, hogy a négy elkövetõt szeptember 4-én fogták el Cegléd és Abony között. A gyanúsítottak elõzetes letartóztatásban vannak, lopás és közérdekû üzem mûködésének megzavarásának gyanújával folyik ellenük eljárás, és egyéb bûncselekmények elkövetése miatt is elszámoltatják a társaságot. A négy férfi közül három büntetett elõéletû, ellenük már korábban is folyt eljárás hasonló ügyben. A zsákmányolt, feldarabolt alkatrészeket egy felvevõhelyen értékesítették, a telephelyen a fémet jóhiszemûen vették át.

Vona Titusz arra is felhívta a figyelmet, hogy a lopások miatt az érintett területeken az árvíz és a belvíz elleni védekezés veszélybe kerülhet. Ha egy szivattyútelepet megrongálnak, akár több száz hektár mezõgazdasági terület is víz alá kerülhet, százmilliókban mérhetõ kárt okozva. Mivel a létesítmények nagy területen szétszórva, lakóházaktól nagy távolságban vannak, az õrzésük nem megoldható, a Köti-Kövizignek erre nincsen kapacitása."

http://www.jaszalsoszentgyorgy.com