Jászalsószentgyörgy nemhivatalos közösségi portálja - Friss, érdekes és független! Törvénymódosítás: mi lesz az iskolák, gyerekek sorsa?
Írta: Markosz
Dátum: 2012.04.07 18:24:01

Forrás: http://www.jaszalsoszentgyorgy.com
Teljes hír
A tavaly decemberben elfogadott köznevelési törvény nem ad teljesen biztos kapaszkodókat azzal kapcsolatban, hogy mi lesz a sorsuk a kétezer lakosúnál kisebb települések iskoláinak, a részletszabályozást elvégzõ végrehajtási rendeletre viszont még várni kell. A kérdést az teszi igazán fontossá, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megye 78 településébõl 36 tartozik ebbe a kategóriába.

— Több olyan munkaanyag is napvilágot látott az utóbbi hónapokban, ami arról szól, hogy az iskolák államosítása után ezeken a kistelepüléseken nem lesz felsõ tagozatos képzés — osztotta meg a nyilvánossággal Szászberek ezzel kapcsolatos gondját Alapi József polgármester. — Mi Besenyszöggel és Jászboldogházával közös iskolatársulásban tartjuk fenn az iskolánkat, és ez a társulás nagyon jól mûködik. Nagyon sajnálnánk, ha az új helyzetben gyakorlatilag megszûnne az iskolánk, hiszen iskola nélkül nehéz helyzetbe kerülnek a kistelepülések: elveszítik pedagógusaikat, a falu értelmiségének jelentõs részét, és a gyerekeink már általános iskolás korukban más településhez kötõdnének. Az iskolák bezárása nagy csapás lenne a kis falvaknak.
A cikk a hirdetés után folytatódik

A szászbereki polgármesterhez hasonlóan vélekedik az 1700 lakosú Jászboldogháza elsõ embere, Szûcs Lajos is.

— Boldogházának mindig nagyon fontos volt az iskolája — mondta el lapunknak. — Az önkormányzat soha nem sajnálta az anyagiakat arra, hogy a település gyerekeinek színvonalas oktatásban legyen részük. Sokat tettünk az elmúlt években ezen a területen. Most Jászalsószentgyörggyel vagyunk iskolatársulásban, de miután a közigazgatás átszervezése után külön járásba kerülünk, az együttmûködésnek valószínûleg vége lesz. Összesen 185 gyerek jár most az iskolánkba, ebbõl 60 bejáró a környékrõl. Felelõsséget érzünk mindegyikükért, és bízunk benne, hogy 2013 után sem kell elengednünk a kezüket.

Tomajmonostora alig hétszáz lelkes település, mégis több mint 160 diák tanul az általános iskolájában. Ahogy a polgármester mondja, a helyiek egyöntetûen szavaztak az iskolájuk mellett, s mindenképpen szeretnék megtartani intézményüket.

— Amikor 2006-ban polgármester lettem, összesen 73 gyerek járt az iskolába — emlékezik Fazekas Szabolcs polgármester. — Késõbb, a Gyurcsány-kormány döntése alapján, a kisiskolák fennmaradásának feltétele az lett, hogy társuláshoz kellett csatlakozniuk. A következõ évben, a további megszorító intézkedések következtében nem indíthattunk ötödik osztályt. Szinte egyik napról a másikra lépett életbe egy olyan rendelkezés, hogy 23 fõs létszám alatt nem lehet osztályt indítani. Hozzánk huszonketten jártak volna... A diákok egy része Tiszaszentimrére került, mások Tiszafüredre. A következõ tanévben viszont gyakorlatilag minden gyereket visszahoztak hozzánk a szülõk.

Mára eljutott a tomaji iskola odáig, hogy több környékbeli településrõl, összesen négy busszal ingáznak hozzájuk a diákok. Újraszervezték az egész oktatást, elismert szaktekintélynek számító tanárokat hoztak ide. Az óvodai nagycsoporttól az alsó tagozat befejezéséig minden kisgyermeknek lehetõsége nyílik rá, hogy ingyenes úszásoktatáson vegyen részt. Már elsõ osztálytól tanulhatnak a diákok angolt és informatikát, zene-, illetve és táncoktatások közül választhatnak, az alapítványuknak köszönhetõen pedig minden gyermek ingyenesen táborozik nyaranta egy hétig.

— A szakmai fejlesztések mellett természetesen az is lényeges, hogy ésszerûsítettük az intézmény mûködését — teszi hozzá a polgármester. — A 2006-os negyvenmillió forintos hiány ma már nem létezik. Akkoriban csak a fûtésszámla hétmillió forintra rúgott. Most azzal a fával fûtünk, amit a közmunkások szednek össze év közben a település tisztítása, karbantartása idején. Az iskolai konyhára való élelmiszer jelentõs részét szintén helyben termeljük meg. Saját iskolánkat mûködtetjük és fejlesztjük, gazdaságosan tudjuk üzemeltetni, ezt viszont az állam nem tenné meg. Így mindenképpen azon dolgozunk, hogy vissza tudjuk majd venni az általános iskolát. Ha erre mégsem lenne lehetõségünk, akkor egyházi vagy alapítványi mûködtetést is el tudok képzelni. Nekünk fontos az iskola a létért való küzdelemben, és úgy gondolom, hogy az állam egy ilyen szituációban a legrosszabb gazda lenne.

Jászszentandrás visszaszerzõdné az iskoláját

Jászszentandrás Jászivánnyal közös társulásban tartja fenn általános iskoláját, és kíváncsian várja a helyzet letisztulását. Banka Ferenc, a 2500 lakosú település polgármestere lapunknak elmondta, hogy mindenképpen vissza szeretnék szerzõdni teljes fenntartásba az intézményüket, hiszen az elmúlt években egy jól felszerelt, korszerû iskolát alakítottak ki a településen. Saját erõbõl, nagyon erõs közösségi összefogással, sok társadalmi munkával. Jelenleg 200 gyerek tanul az intézmény 8 évfolyamának 9 osztályközösségében. Közöttük nemcsak jásziványi diákokkal, hanem más, környezõ települések gyerekeivel is.
— Jelenleg még nem látunk tisztán, és az iskolafenntartással kapcsolatos kérdéseinkre még nem születtek pontos válaszok — tette hozzá Banka polgármester. — Már egyeztettünk a kormányhivatallal, és az elsõ adandó alkalommal kezdeményezzük intézményünk visszaszerzõdését önkormányzati fenntartásba.
http://www.jaszalsoszentgyorgy.com