Jászalsószentgyörgy nemhivatalos közösségi portálja - Friss, érdekes és független! Vasárnap már bírságolnak a szigorúbb dohányzási szabályok megszegéséért
Írta: admin
Dátum: 2012.03.31 14:34:15

Forrás: http://www.jaszalsoszentgyorgy.com
Teljes hír
A nemdohányzók védelmérõl szóló törvény szigorítása értelmében 2012. január 1-jétõl tilos a dohányzás közforgalmú intézményekben - így a szórakozó- és vendéglátóhelyeken, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, valamint a megállóhelyek és a játszóterek ötméteres környezetében. A helyi önkormányzatok további közterületeken is megtilthatják a dohányzást.
A dohányzási tilalom betartását már a szabályozás életbe lépése, január elseje óta ellenõrzi az ÁNTSZ, de bírságot egyelõre nem szabhatnak ki, mert április elsejéig türelmi idõ van. Jövõ vasárnaptól viszont a három hónapos türelmi idõ lejártával szabályszegés esetén magánszemélyek esetében 50 ezer forintig, intézmények esetében 2,5 millió forintig terjedõ bírságot is kiszabhatnak a népegészségügyi szakigazgatási szervek.
Szabó Enikõ helyettes országos tiszti fõorvos korábban az MTI-nek elmondta: a türelmi idõszak alatt már több mint 13 ezer ellenõrzést végeztek. Körülbelül 800 volt azon egységek száma, ahol azt tapasztalták, hogy nem, vagy nem megfelelõen tartják be a jogszabályokat. Ezeknek viszont csak a töredéke volt olyan egység, ahol a türelmi idõre hivatkozva hagyták figyelmen kívül az új szabályozást. A szigorúbb szabályozással szembeni ellenállást többnyire vendéglátó- és szórakozóhelyeken tapasztalták.
Szabó Enikõ kiemelte: ahol a türelmi idõszak ellenõrzései során, esetleg többszöri panaszbejelentés nyomán azt tapasztalták, hogy nem tartják be a jogszabályban foglaltakat és emiatt határozatot is hozniuk kellett, oda április elsõ napjaiban, sõt több helyre már április elsején kimennek ellenõrizni az ÁNTSZ munkatársai. Amennyiben ekkor ismét azt tapasztalják, hogy ott nem tartják be a jogszabályt, a hatóság munkatársai egészségvédelmi bírságot szabhatnak ki.

MTI
http://www.jaszalsoszentgyorgy.com