Jászalsószentgyörgy nem hivatalos közösségi portálja - Friss, érdekes és független! Nincs felelõse két védett sólyom megölésének
Írta: NwLGL
Dátum: 2011.10.16 00:00:00

Forrás: http://www.jaszalsoszentgyorgy.com
Teljes hír
Forrás: Kossuth Rádió, Hajnal-táj | 2011. október 10. hétfõ 14:38


Hónapok óta húzódik két védett sólyom megölése ügyében folytatott vizsgálódás. A felelõs kiléte az eddigi jelek szerint homályban marad.


Ki a felelõs a Jászalsószentgyörgyön tavasszal megölt védett sólymok pusztulásáért? A kérdés hivatalosan azóta sem tisztázott, és az ügyben felmerült nagy számú adat ellenére kérdéses, meglesz-e a bûnös. A településen élõ Tóth János – aki egyébként a hortobágyi madárkórházban dolgozik – két madarát vesztette el tavasszal. A közepes méretû sólyomfaj tenyészpárját a gyanú szerint a szomszéd ebei ölték meg, miután betörték a röpde deszkaoldalát. A kutyatámadásnak két feldegg-, más néven lanner sólyom volt az áldozata, a széttépett állatok eszmei értéke egyenként 250 ezer forint.


A szakértõi vélemények, az ügyben tett tanúvallomás és a nyomok is alátámasztják a gyanút, hogy ebek voltak a tettesek, valamint a szomszéd is elismerte, hogy kutyái a kérdéses napon – mint több más alkalommal is – átszöktek a sértett portájára. Mindezek ellenére Jászalsószentgyörgy szabálysértési elõadója, Tóth László szerint nem lehet bizonyosan megmondani, kinek a kutyái végeztek a védett madarakkal, ugyanis a szomszéd azt már nem ismerte el, hogy az õ ebei harapdálták össze a sólymokat.


Czerny Róbert állatvédelmi szakjogász szerint az önkormányzat eljárása az ügyben hagy némi kívánnivalót maga után. A szakember szerint klasszikus birtokháborítási eljárásról van szó: a tilosba szöktek át a szomszéd kutyái, ezért a jegyzõnek birtokvédelmi eljárást is indítania kellett volna. Az pedig, hogy a szomszéd kutyáira nem lehet rábizonyítani a madarak elleni támadást, részletkérdés, ugyanis védett természeti értékek elpusztításáról van szó, hiszen a két sólyom felett – függetlenül attól, hogy tartójuk magántulajdonát képezik – a magyar államnak is van rendelkezési joga. A jegyzõnek ezért a birtokvédelmi eljárásba, annak megindítása után szakhatóságként be kellett volna vonnia a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelõséget. Maga a solymász a bíróság elõtt is indíthat birtokvédelmi eljárását, jelenleg azonban még nem telt le az a határidõ, amelyen belül a jegyzõ lefolyathatná azt – mondta Czerny Róbert állatvédelmi szakjogász.

A rádióadást meghallgathatják a Hiradó.hu weboldalon
http://www.jaszalsoszentgyorgy.com