Jászalsószentgyörgy nem hivatalos közösségi portálja - Friss, érdekes és független! Régi vágyuk vált valóra a fontos jászalsószentgyörgyi földút mellett élőknek
Írta: Markosz
Dátum: 2024.03.23 13:09:02

Forrás: http://www.jaszalsoszentgyorgy.com
Teljes hír
Az időjárástól függetlenül járhatóvá vált a Jászalsószentgyörgyöt Jászapátival összekötő földút egy szakasza, ami nem is földút többé.

Állt a falu külterületén a polgármester, és nézte a helyiek száz év után megvalósult álmát. Szarvák Imre polgármester volt ő, Jászalsószentgyörgy településvezetője, aki a csütörtökön a Jászapátit Jászalsószentgyörggyel összekötő út mellett mondta azt, százéves álom vált valóra, amit az elmúlt harminc évben minden politikus ígért.

Az álom pedig maga az út, ami többé nem saras földút, legalábbis részben nem az.

Csütörtökön adták át ugyanis azt a fejlesztést Jászalsószentgyörgy külterületén, mely a falut Jászapátival összekötő utat – három kilométer hosszan – az időjárás viszontagságaitól függetlenül járhatóvá tette. Ezzel régi lakossági igényt teljesítettek részlegesen, amivel az ottani tanyákon lakók élete válik könnyebbé. És persze a térség gazdasági helyzetének javulását is várják a fejlesztéstől.

Az érintett útszakaszon zúzottkővel javították annak járhatóságát, oldalra pedig szikkasztó árkokat ástak a csapadékvíz elvezetésére. A hat méter széles, 40 centiméteres szerkezeti vastagságú új út megépítésekor innovatív megoldásokat is használtak. Eredetileg 2700 köbméternyi homokot kellett volna beépíteni az útba, ehelyett a geotextiles megoldást választották, jócskán csökkentve az építkezés környezeti terhelését.

A fejlesztést 95 százalékban a Vidékfejlesztési Program támogatta, a támogatás összege 189 millió forint volt.

Forrás:
http://www.jaszalsoszentgyorgy.com