Jászalsószentgyörgy nem hivatalos közösségi portálja - Friss, érdekes és független! Jászalsószentgyörgy: Ahol szoborral álítottak emléket a költő feledhetetlen életművének
Írta: Markosz
Dátum: 2023.07.31 12:48:11

Forrás: http://www.jaszalsoszentgyorgy.com
Teljes hír
Jászalsószentgyörgy: Ahol szoborral álítottak emléket a költő feledhetetlen életművének
A fotós a környezetet olvassa: tájakat, településeket, tárgyakat, épületeket, formákat, jelenségeket, arcokat, alakokat, mozdulatokat. Az újságíró is. Az egyik fényképezőgéppel dolgozik, a másik klaviatúrával. Az eredmény: ezúttal Jászalsószentgyörgyön barangolhatnak olvasóink.

Ha emlékév nem is, de bizonyos életkor talán kell hozzá, hogy az ember ki merje mondani, mekkora zseni volt Petőfi Sándor. Azt sem tudjuk pontosan, hol született és halt meg, s hogy mikor. De mennyi minden belefért huszonhat és fél évbe. Hatalmas életmű maradt utána, és számtalan történet, legenda. Írásaiból és másokéból jól dokumentálható, hogy mi minden történt vele. És hol.

Hogy Jászalsószentgyörgyön járt-e, azt nem tudom. Talán utána lehetne keresni, de minek. Hisz évtizedek óta ott jár garabonciás köpenyben, nyitott ingnyakkal, hajadonfőtt – ahogyan Zilahy Zoltán szoborrá formázta-öntötte.

Egyébként időközben bement a faluba. Mert eredetileg a határban állt, illetve gyalogolt a jászladányi út mellett, a szélső házak és a cipőüzem között. Amikor először láttam, autóban elsuhanva mellette, tél volt. És hó is. Vagy csak hólatyak? Mindegy. Erős képként maradt meg bennem, ahogy a szoborférfi, Petőfi gyalogol a tájban.

Hasonlatosan, mint amikor 1844 februárjában Debrecenből Pestre indult. 350 kilométer – Tokaj, Szerencs, Miskolc felé. Amerre a Tokaj IC is jár.

Mészáros János fényképei:

Forrás:
http://www.jaszalsoszentgyorgy.com