Jászalsószentgyörgy nem hivatalos közösségi portálja - Friss, érdekes és független! Temetői barangolásra hívták a múlt iránt érdeklődőket Jászalsószentgyörgyön
Írta: Markosz
Dátum: 2023.03.23 09:11:16

Forrás: http://www.jaszalsoszentgyorgy.com
Teljes hír
Temetői barangolásra hívták a múlt iránt érdeklődőket Jászalsószentgyörgyön. Neves helyiek síremlékeit keresték fel a temetőben.

Ismeretterjesztő temetői sétát szervezett március 18-án a Jászalsószentgyörgyi Helytörténeti és Hagyományőrző Egyesület.

– A barangolást Simon Károly, az egyesület elnöke vezette, aki évtizedekkel ezelőtt családfakutatása során megkereste elhunyt családtagjainak a sírját a jászalsószentgyörgyi temetőben. Közben több valamikor nagynevű, híres ember sírjára is rátalált, amit anyakönyvi adatokkal bizonyított. Kialakított egy védett sírkertet, ahová azoknak a neves személyiségeknek a kidőlt síremlékét helyezték, amelyeknek már nem volt gazdája. Ilyen volt például Vágó Pál festőművész nagyanyjának a síremléke.

Munkájának köszönhetően 2012-ben kötetbe gyűjtötte a neves emberek, többek között katonák, iparosok, gazdálkodók, pedagógusok, egyházszolgák síremlékeinek fotóit és a személyhez köthető egyéb adatokat – számolt be hírportálunknak Marton Rita, az egyesület titkára.

A temetői séta során a múlt iránt érdeklődő csapat megállt például Frantsik Franciska tanítónő és családja sírjainál, a Mizsei testvérek kriptájánál és a katonasíroknál.

Forrás: Link
http://www.jaszalsoszentgyorgy.com