Jászalsószentgyörgy nem hivatalos közösségi portálja - Friss, érdekes és független! Felújított iskolát áldott meg az egri érsek
Írta: Markosz
Dátum: 2022.03.19 06:20:51

Forrás: http://www.jaszalsoszentgyorgy.com
Teljes hír
A jászalsószentgyörgyi Szent György Katolikus Általános Iskolát fenntartó Egri Főegyházmegye „Köznevelési intézmények infrastrukturális fejlesztése” című felhívásra sikeres támogatási kérelmet adott be.


Ennek keretében számos területen történt fejlesztés. A szaktantermek kialakítása mellett megtörtént az akadálymentesítés, korszerűsítették a mosdókat, felújították a tetőszerkezetet, napelemeket helyeztek el, burkolatokat, nyílászárókat cseréltek, megújult a fűtésrendszer és kialakítottak egy iskolakápolnát is.

Az ünnepélyes megáldást egy hálaadó szentmise előzte meg, amelyet Ternyák Csaba egri érsek mutatott be a helyi templomban.

A főpásztor szentbeszédében, Jeremiás próféta szavai nyomán az Istenbe vetett bizalom fontosságáról beszélt. Bár fontos megbíznunk barátainkban, házastársunkban, egymásban, az életünknek a súlypontját az Istenbe vetett bizalom kell, hogy adja. Ha az Isten az első és utána jön minden más, akkor az életünket szilárd sziklára építettük.

Ternyák érsek homíliájában Jézus gazdag emberről és szegény emberről szóló példabeszédét említve hangsúlyozta, az önző kapzsi ember, aki csak magát szolgálja, hamis boldogságban él. Jézus arra tanít bennünket, hogy egymásban ismerjük fel Isten gyermekeit, a szeretet révén legyünk képesek egymásért áldozatot is hozni, mert ez a boldogságunk igazi forrása.

A főpásztor rámutatott: a katolikus iskolába járók megtanulják Istent életük középpontjába helyezni, bízhatnak abban, hogy életük jó irányba tart. A gyermekekhez fordulva úgy fogalmazott: ha Istent teszitek az első helyre, akkor az emberek - az egyébként nagyon fontos - második helyen lesznek, így tudjuk egymást igazán szeretni.

A szentmise végén mondott köszöntők sorát Szarvák Imre Jászalsószentgyörgy polgármestere nyitotta. Mint fogalmazott, a település büszke lehet megújult iskolájára, amely szellemiségében és megjelenésében is kiváló létesítmény.

Pócs János országgyűlési képviselő beszédében kiemelte, az egyház egyik legnagyobb felelősségű vállalása az iskolafenntartás. A parlamentben támogatták, hogy egyházi fenntartásba kerüljenek intézmények, s helyes döntésnek bizonyult.

Köszönetét fejezte ki a városvezetésnek, hogy lehetővé tették az iskola egyházi fenntartásba adását. Mint fogalmazott, az intézményben sokkal több történik, mint pusztán tanítás.

Tarnai Mihály igazgató köszönetet mondott mindenkinek, akik bármilyen módon hozzájárultak az intézmény megújulásához. Mint emlékeztetett, idén augusztusban lesz tíz éve, hogy az iskola egyházi fenntartásban működik. Az eltelt időben egyértelműen látható az a fejlődés és élet – fogalmazott.

A szentmise után az ünneplők énekelve vonultak az iskola elé, ahol Ternyák érsek megáldotta a megújult épület falait, valamint az újonnan kialakított iskolakápolnát.

Forrás :

Fajka József fényképei : Link
http://www.jaszalsoszentgyorgy.com