Jászalsószentgyörgy nemhivatalos közösségi portálja - Friss, érdekes és független! Miért nincs Szentgyörgyön vasút?
Írta: Markosz
Dátum: 2020.01.19 14:27:53

Forrás: http://www.jaszalsoszentgyorgy.com
Teljes hír
Szikszai Mihály főlevéltáros (MNL JNSZM Levéltára) előadása 1885. július 20-án adták át az Újszász-Jászapáti vasútvonalat. Részlet az előadásból: „Mi a következtetés az idáig megismert dokumentumok alapján! Valóban Jászalsószentgyörgy is megfogalmazta az elvárásait a vasúttal kapcsolatban.

Számukra a Hatvan-Szolnok fővonalból Boldogházánál kiinduló vasútvonal lett volna ideális, mert ekkor közvetlenül kapcsolatba kerülhettek volna az egyik legjelentősebb észak-déli irányú vaspályával. Nem véletlenül egy Boldogháza-Jászalsószentgyörgy-Jászladány-Jászkisér-Jászapáti vonalvezetést támogattak. Feltehetően a szászberki és pusztakürti nagybirtokosok befolyása keresztül húzta ezeket a számításokat.

A dualista korban több vasút nyomvonala is módosult. A működő vasúttársaságok mindegyikében részt vettek befolyásos arisztokraták, politikusok. Így van némi alapja annak a legendának, hogy a vasutak iránya néha a kártyaasztalok mellett dőlt el.

Elképzelhető, hogy Kohnerék is befolyásolták az Újszász-Jászapáti helyi érdekű vasút nyomvonalát. Mindenesetre később kihasználták a vaspálya lehetőségeit.

A Szászberken lévő állomáshoz egy tekintélyes hosszúságú kisvasút szállította az uradalom terményeit.”

Az előadásról további képek itt megtekinthetőek :
http://www.jaszalsoszentgyorgy.com