Jászalsószentgyörgy nemhivatalos közösségi portálja - Friss, érdekes és független! Összefogással ültették el a több száz facsemetét
Írta: Markosz
Dátum: 2019.03.12 10:22:46

Forrás: http://www.jaszalsoszentgyorgy.com
Teljes hír
Ötszáz kocsányos tölggyel gazdagodott Jászalsószentgyörgy. A facsemetéket Kovács Tibor és családja ajándékozta a Jászalsószentgyörgyi Helytörténeti és Hagyományőrző Egyesületnek. Összefogással telepítették a fák egy részét a vadasparkba, másik részét pedig a temetőhöz vezető út mentén ültették el.

Példaértékű, nem mindennapi faültetési kezdeményezés valósult meg a községben. A Helytörténeti és Hagyományőrző Egyesület tagjai ötszáz kocsányos tölgyet kaptak ajándékba.

A civil szervezet tagjai kétszáz facsemetét március 2-án telepítettek a vadasparkba, a többit pedig néhány nap múlva a község más területein ültették el. A kocsányos tölgyből így szép számmal jutott például a temetőhöz vezető út mellé is.

A második falültetés napján ellátogattunk Jászalsószentgyörgyre. Ottjártunkkor tavaszi napsütésben kezdődhetett el a munka, amit az egyesület tagjai gondosan előkészítettek. Simon Károly, az egyesület elnöke beavatott a faültetési kezdeményezés részleteibe.

– Az elmúlt időszakban a vadasparkban sok fa kiszáradt, amit úgy gondoltuk, hogy nagyon jó lenne már pótolni, és megszépíteni ott a környezetet. Egyesületünk oszlopos tagja, Kovács Sebestyén felajánlotta, hogy megkérdezi fiát, Tibort, tudna-e segíteni ebben a helytörténeti csoportnak. Tibor pedig a céljaink mellé állt – mesélte Simon Károly.

Kovács Tibor megmozgatta kapcsolatait, és egy jó barátságnak köszönhetően ötszáz kocsányos tölgyet ajándékozott az egyesületnek. Így ezeket a facsemetéket egyben a szülőfalujának is adományozta, ahonnan huszonöt évvel ezelőtt költözött Budapestre.

– Édesapámmal közösen szerettük volna, ha a facsemetékből ültetnének a temetőhöz vezető köves út mellé, valamint a parkolóba is. Ahol idővel szép tölgyfasor állítana maradandó emléket azoknak, akik a településen éltek.

– A majdani tölgyfasor mellett elhaladva, a hozzátartozók, hazalátogatók méltó környezetben érkezhetnek a temetőhöz. Az utolsó útjukra érkezőknek pedig álljon díszőrséget ez a száz darab tölgy. Sok olyan ember nyugszik itt a temetőben, aki sokat tett Jászalsószentgyörgy lakosságáért. Értük, és a temetőben nyugvó minden léleknek jár a tisztelet.Védett terület a vadaspark
Az önkormányzat örömmel fogadta a felajánlást, a facsemeték szállításában is közreműködtek. Szarvák Imre polgármester kifejtette, hogy a faültetés hasznos, maradandó kezdeményezés.

Mint mondta, a közmunkások száma csökkent, ezért nagy segítség volt, hogy az egyesület tagjai felvállalták a kocsányos tölgyek elültetését. A helyi védettségű vadasparkot 1850-ben telepítették a község északi határán, a Zagyva egykori árterületén. Idősebb faállománya jelentősen károsodott, ezért bizony szükséges volt a fák pótlása.

forrás : Link

Képek az ültetésről : Szoljon.hu : Linkhttp://www.jaszalsoszentgyorgy.com