Jászalsószentgyörgy nemhivatalos közösségi portálja - Friss, érdekes és független! Jászalsószentgyörgy turizmusa
Írta: Markosz
Dátum: 2019.02.05 19:41:40

Forrás: http://www.jaszalsoszentgyorgy.com
Teljes hír
A település az elmúlt években önmagához és a térségi tendenciákhoz képest jelentős turisztikai fejlődésen ment keresztül. Jelenlegi turisztikai vonzerejét az alábbi - a Zagyva folyó közvetlen közelében található - helyszínek és attrakciók határozzák meg:

1. Vadas park és Vadas Vendégház = rendezvényünk fő helyszíne

A jászalsószentgyörgyi Vadas park 7 ha területű, helyi védettség alatt álló, több száz éves fákkal tűzdelt, a település közvetlen közelében, a 32-es főúttól 100 méterre helyezkedik el. A Zagyva folyó által kettészelt, 200 éves kocsányos tölgyfákkal körülölelt Vadas park szívében fekvő Vendégház szinte teljesen új építésű. Három szobával várja a kedves vendégeket igényes, régies kialakítású hangulatával, melynek közösségi tere és nagy, fedett külső terasza egyéb összejövetelek, családi programok, lakodalmak, üzleti megbeszélések helyszínéül is szolgál.

A szálláshely 9 fő elszállásolására alkalmas, mely létszám ifjúsági programok esetében akár a duplájára is bővíthető. A Vendégház mellett sportpálya, játszótér és kuglipálya is található, továbbá kerékpár kölcsönzési lehetőség is biztosított.

2. Erzsébet malom

Az 1825-ben épült vízimalom 2014. évi felújítása következtében egy valóban különleges látványossággá nőtte ki magát. Alkalmas arra, hogy országos hírnévre, ismertségre is szert tegyen, mely folyamat elősegítése jelenleg is zajlik. Az egyedi kialakítású, lebilincselő ipartörténeti építészeti emlék egyrészt bemutatja a korabeli búzaőrlési folyamatot, másrészt - funkcionális kialakításának köszönhetően - exkluzív, egyedi hangulatú közösségi térként is működik családi és baráti összejövetelek, illetve üzleti, turisztikai programok, lakodalmak helyszíneként. Ez a kettős funkció az országban néhány megmaradt vízimalom közül teszi igazán egyedivé, fenntarthatóvá, és érdekessé ahhoz, hogy egyre több látogatót vonzzon. Az épület festői környezetben, egy rendezett horgásztó (Sport Horgász Egyesület által aktívan működtetett, használható) közvetlen környezetében található, a Zagyvától 50 méter, illetve a 32-es főúttól 150 méter távolságra.

3. Jászalsószentgyörgyi Lovas Centrum és Magyar Udvar

A több évezredes magyar lovaskultúra nemzeti örökségünk szerves része. Olyan hungarikum, amely részleteiben is önállóan hordozza az ősök tudását, mozdulatait, kapcsolatteremtő és közösséget oltalmazó képességét.
Lovardánk a kikapcsolódásra és sportolásra vágyó vendégek számára a Zagyva-part közelségében, családias környezetben széleskörű szolgáltatást nyújt.

A barátságos hangulatú, országos egyedi mintaprogram keretében kialakított komplexumban szakképzett lovasoktatók segítségével nyílik lehetőség a hét minden napján lovasoktatásra, lovagoltatásra. Ezen kívül bértartási lehetőséget, pusztabuszozási szolgáltatást is kínál a telephely, mely a 32-es számú főútról közvetlenül megközelíthető.

Az említett szolgáltatások teljesítik az ifjúsági táboroztatás igényeit (nyári időszakban folyamatosan lovas táborok működnek) a Vadas Vendégházban és a parkerdőben rendelkezésre álló kempingezési lehetőség (igényes, koedukált mosdók és zuhanyzók) igénybevételével. Különböző céges rendezvények, családi programok és egyéb összejövetelek programjait is kiegészíthetik az itt kínált szolgáltatások.

A "magyar udvarban" a falusi háztáji gazdálkodás hangulatát szemléltetjük olyan őshonos haszonállatokkal (racka- és merinói juh, mangalica, óriásnyúl, parlagi kecske), melyek ismertsége és gazdasági jelentősége sajnos már kezd kivonulni a vidéki élet mindennapjaiból is.
A vendégek számára kialakított, minden igényt kielégítő kiszolgáló helyiségekkel (konyha, elméleti oktatóterem, öltözők, szociális helyiségek) illetve 400 m2 alapterületű fedett lovas oktatópályával mára a megye egyik legkeresettebb lovas szolgáltatójává nőtte ki magát a 2014-ben létrehozott objektum.

4. Országos műemlékek

Az Erzsébet malmon kívül a település rendelkezik további országos jelentőségű műemlékekkel. Az egyik az 1793-ban épült Szentháromság Római Katolikus Templom. A szentélyével keletre, homlokzatával nyugatra néző egyhajós későbarokk stílusban épült templom impozáns méreteivel a Jászság legnagyobb templomai közé tartozik.

A templommal szemben a plébánia mellett áll Nepomuki Szent János szobra, aki a gyónási titok őrzője és a vízen járók védőszentje. A szobor, amely a Jászság egyik legrégibb és legszebb Nepomuki ábrázolása a szentet püspöki öltözetben pallumban (köpeny), fején mitrával (süveg), a kezében Jézus keresztjét tartva ábrázolja.
Megemlítendő a ma könyvtárként funkcionáló épület, mely 1830/31-ben épült neobarokk stílusban (boltíves mennyezet, boltíves folyosó). A műemlékjellegű épület helyi védettségű régi építészeti történeti emlék.

Folyamatban lévő, a településen 2019. évben megvalósuló fejlesztések

Az eddig meglévő attrakciókat kiegészítve, a helyi adottságok kihasználásával elsősorban az aktív turizmushoz kapcsolódó vízi turisztikai fejlesztést kívánjuk megvalósítani.

Ugyancsak a Zagyva folyó közelében "gyakorló- szoktató kajak-kenu pályát" fogunk létesíteni a település központjához közel, egy meglévő és 2014-ben rehabilitált, 700 méter hosszú, 15-35 méter szélességű, Zagyva holtág vízfelületen, melynek egyik végén a vízimalom és az említett horgásztó, a másik végén pedig a tornaterem és iskolaudvar található. Az utóbbi vége felől kerül megépítésre egy csónakház, felszerelve kajak- kenu és sárkányhajókkal. A csónakháztól a tóhoz vezető 400 m2 területet tervezzük szilárd burkolattal ellátni és parkolási lehetőséget kialakítani, valamint a hajók vízre tételéhez megfelelő stéget kialakítani.

A vízi turisztikai fejlesztések közelében egy többfunkciós rekortán burkolatú sportpálya -mely szintén még az idén nyáron fog megépülni - a többirányú sportolási lehetőség kínálása érdekében.

Aktív turizmushoz kapcsolódó fejlesztést fogunk megvalósítani a horgász turizmus fejlesztése területén, a malom mellett található horgásztó közvetlen közelében, melynek fő célja, hogy a horgászat élményén túl olyan közösségi teret és pihenő helyet alakítsunk ki, ahol a kikapcsolódni vágyók főzhetnek, pihenhetnek, az időjárás viszontagságai elől mentesülhetnek. Ezeket filagóriák, asztalok, padok elhelyezésével, sütögetőhelyek kialakításával kívánjuk biztosítani.

Az öko turisztikai fejlesztések területén az említett Vadas parkban kívánunk olyan szolgáltatásokat és lehetőségeket kialakítani, mely még inkább vonzza a természeti értékek bemutatására alkalmas helyszínt látogatni kívánó vendégeket. A natúr park terület sétányán padokat és szemétgyűjtőket fogunk elhelyezni, valamint sütögetőhelyeket és a gyermekeknek és felnőtteknek játszóteret kialakítani, mely utóbbi kivitelezése mára 90 százalékban megvalósult.
http://www.jaszalsoszentgyorgy.com