Jászalsószentgyörgy nemhivatalos közösségi portálja - Friss, érdekes és független! Történelmi előadás hangzott el a Falusi esték programján
Írta: admin
Dátum: 2019.01.25 11:29:07

Forrás: http://www.jaszalsoszentgyorgy.com
Teljes hír
A Helytörténeti és Hagyományőrző Egyesület „Falusi esték” rendezvénysorozatának kere­tében január 18-án dr. Farkas Kristóf Vince történész A Csörsz árka címmel tartott előadást a községházán.

Marton Rita, a program egyik szervezője elmondta, hogy a történész előadását térképekkel és képekkel illusztrálta. A Csörsz-árok egy több szakaszból álló sáncárokrendszer, az Alföld ókori tájtörténeti emléke.

A védmű egyik szakasza Jászárokszállás és Visznek mellett található. Nem véletlen, hogy Jászárokszállás a nevében is őrzi a sáncárok nevét. Az árokrendszer valamikor az emberek védelmét szolgálta, valamint az ellenséges csapatokat is feltartóztatta.
A Csörsz árka születéséről mondák keringtek a Jászságban. Egyes legendák szerint nem védelmi funkciója volt, hanem Csörsz vezér vízi utat, hajózható csatornát akart ásni. A „Falusi esték” következő előadása február elsején 16 órakor lesz a községházán, ahol Neszádeliné Kállai Mária viseletkészítő népi iparművész, a Népművészet Mestere tart előadást.

Forrás: SZOLJON.hu
http://www.jaszalsoszentgyorgy.com