Jászalsószentgyörgy nemhivatalos közösségi portálja - Friss, érdekes és független! Újabb nagy fejlesztési hullám indult el településünkön!
Írta: Markosz
Dátum: 2018.09.04 18:45:35

Forrás: http://www.jaszalsoszentgyorgy.com
Teljes hír
a következő másfél évben összesen mintegy 50 helyszínen, több mint 1 milliárd forint értékű beruházás valósul meg”

Néhány évvel ezelőtt 2011 és 2015 között az önkormányzatnak sikerült olyan beruházásokat megvalósítani, melyek alapvetően meghatározták községünk fejlődését. Ilyenek voltak például: piactér és faluközpont teljes felújítása, buszvárók, buszöblök és rávezető járdák megépítése, vadas csárda felújítása, vízimalom rekonstrukciója, faluház felújítása, lovarda kialakítása, 8 db vályoggödör kotrása és összekötése, belvízelvezető gerinccsatornák kiépítése (Széchenyi, Árpád, Bacsó, Rákóczi út), óvoda és iskola energetikai felújítása, a vadasban sportöltöző felújítása, iskolában műfüves pálya kialakítása, járdafelújítások: a Délibáb, Radnóti és Kossuth utakon, Vízimalom út felújítása, Szabadság úton útalap építés.


Az újraválasztott Képviselő-testület az Európai Uniós támogatási rendszer figyelembevételével az elmúlt két évben sikeresen készített elő és bátran nyújtott be pályázatokat, melynek eredményeként egy újabb beruházássorozat indult el az elmúlt hónapokban településünkön. A következő másfél évben összesen mintegy 50 helyszínen, több mint 1 milliárd forint értékű beruházás valósul meg, mely szűkebb hazánk töretlen fejlődését hivatott biztosítani.

Biztosan sokan észrevették, hogy lépten-nyomon kivitelezőkbe, munkásokba, brigádokba, zajos munkavégzésekbe botlik az ember mostanában, melynek hátterét és összefoglalóját kívánom bemutatni a következőkben:

Három hónappal ezelőtt elindult az 1,3 km hosszú, 3 méter széles kerékpárút megépítése a Rákóczi úton csapadékvízelvezető rendszer építésével, villamos áram hálózat részleges átépítésével, mely jelenleg 95 százalékos készültségű. A kivitelezés költsége 134 millió forintba kerül 100% támogatással. A kerékpárútba közterületen 15 utca csatlakozik, mely jelentősen javítja a helyi kerékpáros közlekedést. Ezen kívül fiatalok sportolási lehetőségét is bővíti, pl: futás, görkorcsolya, gördeszka, stb.


A Könyvtár épületének, mely a település egyik legrégebbi és nagy gondviselést érdemlő épülete (1830 körül épült) műemlék jellegű felújításával a község egyik ékkövévé fog válni a felújítás következtében. A kivitelezés 23 millió forintba kerül 100% támogatással.

Az említett épületen túl energetikai szempontból megújul az Egészségház hőszigeteléssel és egy ultramodern hőszivattyús hűtő-fűtő rendszer kialakításával, mely napelemek segítségével előállított többletenergiát használja fel. A kivitelezés 25 millió forintba kerül 100% támogatással.
Ezentúl ugyancsak energetikai felújításon esik át a Polgármesteri Hivatal épülete, a nyílászárók egy részének cseréjével, külső homlokzat és födém és pince hőszigeteléssel, gázkazán cseréjével. A kivitelezés 43 millió forintba kerül 100% támogatással.


Ezek az energetikai fejlesztések, valamint a korábbiak (Faluház, óvoda) biztosítják majd a milliós nagyságrendű energetikai megtakarításokon keresztül azt, hogy a következő évektől fokozatosan legyen forrás olyan célokra, melyeket nem tudunk pályázati támogatással megvalósítani kellő mértékben, ilyenek például az út és járdafelújítások.

Folyamatban van az óvoda újabb részeinek felújítása, mely tartalmazza a napelemek elhelyezését, a csoportszobák és azok teraszának felújítását, konyhafelújítást, hátsó parkoló felújítását, teljes eszköz és bútorzat cserét, újabb bölcsődei csoport helyének kialakítását. A kivitelezés 42 millió forintba kerül 100 százalékos támogatással.


Az óvodában a korábbi fejlesztésekkel együtt egy európai szinten nagyon modern és komfortos helyszín nyújt lehetőséget gyermekek nevelésére kiegészülve – véleményem szerint – jól felkészült óvónőkkel és dajkákkal.

Elindult a települési belvízelvezető rendszer kialakításának második üteme, melynek következtében 11 utcát (Vásár, Arany J, Irinyi, Kölcsey, Hunyadi, Mikes, Csokonai, Balassa, Pacsira, Dózsa György, Kossuth) érintően fogunk új rendszereket kialakítani átereszekkel és mederelemek elhelyezésével összesen 5,6 km hosszúságban, mely hosszútávon megoldást nyújt a belvíz elvezetésére kiegészülve a már említett ilyen jellegű korábbi fejlesztésekkel. A még ezen felül elmaradt utcák vízelvezetését is tervezzük megvalósítani a következő években közmunkaprogram segítségével. A kivitelezés 153 millió forintba kerül 100 százalékos támogatással.

Hamarosan megkezdődik a fiatalok lakáskörülményeinek javítását segítő program, melynek keretében 7 darab „fecskelakást” fogunk kialakítani, felújítani, pl.: Rákóczi út 14. szám alatti kihasználatlan (blokkház) épületben 4 darab másfél szobás lakás. A kivitelezés 65 millió forintba kerül –berendezésekkel együtt) 100 százalékos támogatással.
Folyamatban van a Fő út 69. szám alatti épület külső felújítása („papok iskolája”) az önkormányzat saját kivitelezésében.

Szintén felújítás kezdődött az önkormányzat által megvásárolt Fő út 63. szám alatti, központban található házat illetően, melyben nemsokára szolárium nyílik, a másik részében pedig később fiataloknak klubhelyiség kerül kialakításra.

Nemsokára utak felújítása és építése is indul: a József Attila úton az óvoda és iskola között, az Arany János út, Ady Endre út és az Óvoda út és a Madách út egy szakaszának aszfaltozása valósul meg szeptember végéig 30 millió forint összegből 50 százalékos pályázati támogatással .
Zajlik a „Szent Imre” iskola épületrész nyílászáróinak (40 db) cseréje 7,5 millió forintból, 90 százalékos Egri Főegyházmegyei támogatással.

Mivel minden új dolog változással jár kellő türelemmel és nagy örömmel éljük meg a következő időszakot.! Legyünk büszkék közös eredményeinkre és arra, hogy lépésről-lépésre fejlődik településünk!

Köszönöm mindenkinek a munkánk során felénk érkező észrevételt, bátorítást, építő kritikát.

Szarvák Ime

http://www.jaszalsoszentgyorgy.com