Jászalsószentgyörgy nemhivatalos közösségi portálja - Friss, érdekes és független! Először rendeztek bivalyfesztivált Jászalsószentgyörgyön
Írta: Markosz
Dátum: 2018.07.31 12:56:03

Forrás: http://www.jaszalsoszentgyorgy.com
Teljes hír
A községhez közeledve egyből látni, nem közönséges napra érkezünk. Már a helynévtáblánál sorakoznak az autók, s a mezőn is külön parkoló várja az út mellől kiszorult járműveket.

Az I. Bivaly Fesztivál szép napos időben zajlik a közelben.

Ahogy ráfordulunk a rendezvény központjában levő vendégházhoz vezető útra, előbb egy mellettünk elhúzó svájci rendszámú gépkocsi jelzi a távolabbi érdeklődést, majd egy mellettünk elpöfögő második világháborús motor utal a fesztivál időbeni kiterjedésére.

Az ódon szerkezet az eseményen tartott veteránjármű-bemutató egyik elemeként tette tiszteletét a helyszínen.

Ott leülök beszélgetni a jelen lévő Szarvák Imre polgármesterrel, Feketéné Laczlavik Ildikó alpolgármesterrel és dr. Kovács Kornél jegyzővel.

A jegyző elmondja, az, hogy az egykor minden alföldi településen megtalálható, majd jórészt eltűnt bivalyok újra megjelentek Szentgyörgyön, részben egy természeti adottságnak köszönhető.

A környék rendezésekor nem tudtak mit kezdeni egy sásos, vizes területtel, s akkor jött az ötlet, hogy hasznosítására telepítsenek oda az ilyen környezetben remekül élő, ridegen tartott bivalyokat. Három jószágot vásároltak az apalypusztai tenyészetből, s a régi ridegtartás keretében berendezkedő állatok azóta rendben is tartják a határnak e részét.

Forrás : Link
http://www.jaszalsoszentgyorgy.com