Jászalsószentgyörgy nem hivatalos közösségi portálja - Friss, érdekes és független! Milliárdok utakra
Írta: Markosz
Dátum: 2016.10.06 11:32:34

Forrás: http://www.jaszalsoszentgyorgy.com
Teljes hír
Megyénkben a főúthálózat terhelése kimagasló, kimondottan Szolnok körül, ráadásul az egyre hömpölygő forgalmat egyre öregedő úthálózat kénytelen elviselni. Hol várható fejlesztés Jász-Nagykun-Szolnok megyében?

Nem lehet azt mondani, hogy nem történtek volna jelentős útfelújítások a megyében idén, de még így is bőven maradt tennivaló ezen a téren.
Hogy mit is jelent ez konkrétan? A Közútkezelő leg­frissebb adatai szerint a megye országos közúthálózatának hossza 1 ezer 330 kilométer, ennek döntő része természetesen mellékút. Ez azért lényeges, mert a mellékutak burkolata felső rétegének átlag életkora a Jászkunságban (is) közel 30 év! A főutak esetében egy kicsit már jobb a helyzet: ez a szám picivel több mint 15 esztendő. Nem véletlen tehát, hogy milyen állapotban vannak közútjaink – de vajon mire juthat és milyen forrásból pénz a következő idaszakban a helyzet javítása érdekében? Olvasóinkat is megkérdeztük, szerintük melyek a legkritikusabb szakaszok.

– A megyei elsőrendű főúthálózat jelentős tranzit személy- és áruforgalmat bonyolít le. Ezeken a főutakon az adatok szerint 39 százalékkal nagyobb a forgalom az országos átlagnál, mely egyértelműen a gyorsforgalmi hálózat hiányával magyarázható. A Szolnok térségében lévő úthálózat ráadásul autópálya nagyságrendű forgalmat szolgál ki, pontosabban kénytelen elviselni – közölte honlapunk érdeklődésére a Magyar Közút.
Annak ellenére, hogy 2012-re több (például Szolnok, Jászberény, Törökszentmiklós, Kisújszállás) települést elkerülő útszakasz már megépült, egyes korábbi városi átkelési szakaszok forgalma a mai napig igen jelentős maradt.

Az útburkolatok felújítása azonban folyamatos: ez a 2014-2020-as időszakban is folytatódik. A gazdaságfejlesztés és munkaerő mobilitás ösztönzését szolgáló közlekedésfejlesztés keretein belül a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés rangsorolt javaslata alapján várhatóan jövőre összesen 46,4 kilométer hosszon, 3,171 milliárd forint (bruttó) becsült költséggel valósulhatnak meg a munkák.
Várhatóan jövőre a hazai finanszírozású burkolatfelújítási programban mintegy 47,4 kilométer hosszon lehet lehetőség a megye fő- és mellékúthálózatát érintő felújítást kezdenie a Magyar Közútnak, mintegy bruttó 4,7 milliárd forint költségben.

forrás : Link
http://www.jaszalsoszentgyorgy.com