Jászalsószentgyörgy nem hivatalos közösségi portálja - Friss, érdekes és független! Tarzan jászsági legendája
Írta: Markosz
Dátum: 2016.08.26 23:21:35

Forrás: http://www.jaszalsoszentgyorgy.com
Teljes hír
Johnny Weismüllerről térségünkben is sokat beszélnek, merthogy a világ számos táján szétszóródott család egyik ága állítólag a Jászságban telepedett le. A legenda szálai Jászalsószentgyörgyre vezetnek.

A történet nem minden pontján követhető teljes bizonyossággal, mivel az egyes források különféleképp beszélnek el bizonyos eseményeket. Az viszont többé-kevésbé tetten érhető ezen történetekben, hogy az úszózseni nagybácsija tagja volt a helyi borbélydinasztiának. Érdekességek bőven akadnak az úszófenomén jászsági kapcsolatairól. Ilyet olvashatunk például a Szolnok Megyei Néplap 1983. március 22-i számának negyedik oldalán is. Amint a cikk megjegyzi, Jászalsószentgyörgyön két egymás melletti két utca házának falán az a felirat olvasható, hogy Weiszmüller Béla férfifodrász-mester, illetve Weiszmüller Mátyás férfifodrász-mester.

Szót is váltanak utóbbival, aki elmondja, hogy igazából semmilyen emléket nem őriznek Tarzan világhírű megformálójáról. Még egy képük sincs róla. Johhnyról leginkább az apjuktól hallottak, aki sokat mesélt róla, mindenekelőtt a sportsikereiről. A Weiszmüllerek jászalsószentgyörgyi ágának tagjai már csak a híradásokból értesültek arról, mi van a színészlegendával. Aki akkoriban éppen betegséggel küszködött, izgultak is érte a jászsági (távoli) rokonok. Akik persze valamennyi Tarzan-filmet megnéztek, amit csak lehetett.

A település helytörténeti gyűjteményében is nyomát találjuk ennek a legendás világnak, annak, hogy Béla és Mátyás unokaöccsei voltak a filmsztárnak és ötszörös olimpiai bajnoknak. Ugyanakkor a településen is sokféle dolgot beszélnek az emberek az ő helybéli rokoni kapcsolatairól. A legendákat a helyiek többsége ma is nagyon jól ismeri, a fodrászmesterekről és magáról Johnny Weismüllerről is élénken él még az emberek emlékezetében a számtalan legenda.

De ki is volt pontosan Johhny Weismüller? A krónikák feljegyzései szerint 1904-ben született Temesváron, de még ugyanabban az évben kivándorolt a családja az Amerikai Egyesült Államokba még a gyermek születésének évében. Orvosi javaslatra kezdte el az úszást, s húszévesen a párizsi nyári olimpián már három aranyérmet szerzett úszásban, valamint tagja volt a harmadik helyen végzett amerikai vízilabdacsapatnak; négy évvel később pedig további két aranyérmet szerzett. S sportolói pályafutása ezzel még koránt sem volt teljes. Hiszen 1922–1928 között összesen hatvanhét világrekordot állított fel.

A hollywoodi időszak ezt követően köszöntött be az életébe, amely azután 1948-ban véget is ért, számtalan világhírű film készült el ekkor az ő főszereplésével. Első filmjét 1929-ben forgatta, majd 1932-ben elkészült a Tarzan, a majomember című alkotás is, amelyet további tizenegy Tarzan-film követett, természetesen mindegyikben ő játszotta a főszerepet. Kevesen élhetnek-e világban, akik ne látták volna közülük legalább az egyiket. Mi pedig itt, az Alföld közepén tudhatjuk, hogy egy jászsági kistelepülés rokoni szálakkal kapcsolódott a dzsungelek filmbeli urához.

forrás : Link

http://www.jaszalsoszentgyorgy.com