Jászalsószentgyörgy nem hivatalos közösségi portálja - Friss, érdekes és független! Elhivatottak és aktívak a megyében működő önkéntes tűzoltó egyesületek
Írta: Markosz
Dátum: 2016.02.24 14:48:49

Forrás: http://www.jaszalsoszentgyorgy.com
Teljes hír

Nem lehet nélkülözni az önkéntes tűzoltókat, a munkájukra a katasztrófavédelem, saját lakókörnyezetük és az utókor is számít. Ez derült ki azon a jászberényi évértékelő értekezleten, amelyen több mint 6,4 millió forint értékű pályázati eszköz is gazdára talált.

Szakfelszerelésekre, speciális mentő eszközökre, oktatási lehetőségre, működési költségre, javítási felülvizsgálati munkákra, infrastrukturális fejlesztésekre pályázhattak a tűzoltó egyesületek. A megyébe összesen 11,3 millió forint értékű támogatás érkezett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pályázati keretéből, ezek közül eszközre 6,4 milliót fordíthatnak az egyesületek, a fennmaradó pénzt oktatásra, képzésre, karbantartásra, működésre költhetik. Az eszközök, felszerelések ünnepélyes átadása történt meg kedden Jászberényben.

Öntudatosak, elhivatottak és aktívak a Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkéntes tűzoltó egyesületek, amelyek közül a legtöbb a Jászsághoz köthető. A megyében működő huszonhárom önkéntes tűzoltó egyesület százharmincötször vonult tűzhöz vagy balesetekhez, ez az összes riasztás hét százalékát teszi ki. A túrkevei önkénteseket ezen felül hatvanhatszor riasztották, ők ugyanis önállóan is felszámolhatnak káreseteket. A Jászságba ebből százhuszonhat riasztás jutott, ami különösen elismerésre méltó, annak tükrében, hogy az önkéntesek szabadidejükből, energiájukból áldoznak a közösség biztonságáért.

Most Jászalsószentgyörgyön a világ szeme, hiszen Túrkeve után ez az egyesület léphet egy nagyot az önálló beavatkozáshoz vezető úton.

Az értekezleten Kovács Krisztián tű. alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő értékelte az önkéntesek elmúlt évét, majd valamennyi kirendeltség-vezető ismertette a területi sajátosságokat, a fejlődő, vagy éppen erősödő egyesületek krónikáját.

Színes a paletta, hiszen az éppen szertárat építő kőtelkiek ugyancsak nagy feladatot vállalnak, ha a területi fehér folt felszámolására törekszenek, a friss zagyvarékasi egyesület pedig már a tizenhatodik beavatkozásán is túl van.
Az önkéntes tűzoltók elhivatottsága, szakmai alázata és lokálpatriotizmusa elvitathatatlan érték. Saját településükön oszlopos és megbecsült tagjai a közösségnek, a katasztrófavédelem pedig számít a munkájukra, hiszen a hivatásos, önkormányzati és önkéntes erők erősítik egymást, hatékonyan és egymást kiegészítve képesek biztonságot nyújtani, hangzott el az értekezleten.

S.Tóth Anikó tű. főhadnagy
megyei katasztrófavédelmi szóvivő
http://www.jaszalsoszentgyorgy.com