Jászalsószentgyörgy nem hivatalos közösségi portálja - Friss, érdekes és független! A járdát nekünk kell takarítani
Írta: Markosz
Dátum: 2016.01.04 09:14:31

Forrás: http://www.jaszalsoszentgyorgy.com
Teljes hír
A magáningatlanok előtti járda takarítása azonban a tulajdonos gondja. Ennek hiányában akár 150 ezer forintos pénzbírsággal is sújtható az érintett, egy bekövetkezett baleset pedig súlyosbítja is a helyzetet.

A települések közterületein, közútjain a síkosságmentesítés általánosságban a helyi önkormányzatok feladata. Magáningatlanok esetében azonban mindezen teendő a tulajdonosokra, kezelőkre, illetve használókra hárul, akiknek kötelessége az ingatlan előtti járdaszakaszról eltakarítani a havat és a jeget.

Az ingatlan előtti járdaszakasz tisztántartását kormányrendelet írja elő, és az önkormányzatok feladata, hogy a szabályok betartását felügyeljék. Nem árt tudni, hogy az érintett terület az ingatlan előtti járda mellett a járda és a kocsiút közötti szakaszt is magában foglalja, a síkosságmentesítést pedig szükség esetén naponta akár többször is el kell végezni. Családi ház esetén a helyzet egyértelműbb, társasházak viszonylatában azonban gyakran okoz félreértéseket, kinek a feladata a hó eltakarítása, valamint a jég eltüntetése. A probléma megoldását nem szabad automatikusan a közös képviselő feladatának tekinteni, a tulajdonosok ellenben megbízhatják ezzel, illetve azzal is, hogy kössön szerződést egy vállalkozással, mely elvégzi a síkosságmentesítést. Ha a lakók minderről nem gondoskodnak ilyen formában, közösen hárul rájuk a felelősség egy esetleges mulasztás esetén is. Ha a síkosságmentesítés nem történik meg, az akár komoly pénzbírságot is jelenthet: közigazgatási hatósági eljárás esetén több tízezres, sőt, akár százezres nagyságrendet, alapesetben akár 150 ezer forintos büntetést is. Ha kötelezettségmulasztás miatt baleset történik, az tovább súlyosbítja a helyzetet.
http://www.jaszalsoszentgyorgy.com