Jászalsószentgyörgy nemhivatalos közösségi portálja - Friss, érdekes és független! Emberéletbe kerülhet egy hibás készülék, vagy eldugult kémény
Írta: Markosz
Dátum: 2015.10.08 07:07:54

Forrás: http://www.jaszalsoszentgyorgy.com
Teljes hír
A napokban több olvasónk is jelezte, hogy szórólapot dobtak be a postaládájukba, ahol a kötelező gázkészülék-felülvizsgálatra hívják fel a figyelmet az élelmes vállalkozók, akik kedvezményes áron kínálják szolgáltatásaikat. Azonban jobb előtte tájékozódni, valójában mit tesz kötelezővé a jogszabály, és mit nem!

– A gázkészülékek biztonsági felülvizsgálata ötévente kötelező, amit az illetékes gázszolgáltatónál kell megrendelni, és ami a rezsicsökkentés bevezetése óta ingyenes. A szórólap csak egyfajta marketingfogás, próbálkozás egy-két élelmes vállalkozótól – magyarázta Lukács Alajos, a Magyar Épületgépészek Szövetségének Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezetének alelnöke. – A Műszaki Biztonsági Szabályzat írja elő, hogy a gázkészülékeket a gyártó ajánlása szerinti sűrűségben, gyakorlatilag évente kell karbantartatni. A karbantartást az adott típus kiképzett szerelőjével végeztessék, a nagyobb hozzáértés, és az alkatrészellátás biztosítása miatt. A szerelő a készüléket kitisztítja, leellenőrzi a biztonsági berendezéseit, és ami például egy kéményes kazánnál nagyon fontos, ellenőrzi az üzemelési körülményeket. Kitér a füstcső vizsgálatára is, és ha lehet a kéményvizsgálati jegyzőkönyvet is megtekinti. A karbantartásról és vizsgálatról munkalapot, számlát állít ki – mondta a szakember.

Lukács Alajos kifejtette, a karbantartások elmulasztása komoly szénmonoxid mérgezéses balesethez vezethet. Ha éveken keresztül nem hívnak szakembert, a monoxid mérgezés veszélyén túlmenően az erős koromképződés miatt ki is gyulladhat a kazán, vagy a füstelvezető rendszer. Tehát, ha biztonságosan szeretnék üzemeltetni a gázkészülékeiket, az évenkénti karbantartásokon felül, a szakember által javasolt, főleg légellátással kapcsolatos módosításokat is el kell végeztetni.Az elmúlt napokban több alkalommal is értesíteni kellett a tűzoltóság ügyeletét, miután kémények izzottak, illetve bejeleztek a szénmonoxid mérők. Az esetek után elvégzett vizsgálatok megállapították, a legtöbb helyen a kémények állapota nem volt megfelelő, illetve komoly gondok voltak a fűtőberendezésekkel is.

Kéménytípustól függetlenül kötelező évente egyszer igénybe venni a kéményseprői szolgáltatást – mondja Szalai László, a Filantróp Kft. szolnoki kirendeltségének vezetője. – A lakosoknak úgynevezett tűrési kötelezettségük van, azaz be kell engedni munkatársainkat otthonukba és azt is el kell fogadniuk, hogy a kéménytakarítás piszokkal járhat. A kéményseprést nem feltétlenül a fűtési szezon előtt végezzük. Szolnok öt körzetre van osztva, egész évben járják munkatársaink az ingatlanokat. Kérdésünkre, célszerű lenne-e ősszel vagy esetleg évente többször kitakaríttatni a kéményeket, azt a választ kapjuk, bizonyos helyeken igen.

– Voltunk olyan gyűjtőkéménynél, ahol akár évente kétszer is jó lenne takarítani, a madarak annyira telepiszkítják azt. De ez nem kötelező. Mint ahogy nekünk azt sem kell bizonyítani, hogy egy adott gázkészüléknél elvégezték-e a műszaki vizsgálatot. Ha munkatársaink kint vannak egy ingatlannál, meg kell kérdezniük, hogy ez megtörtént-e, a választ írásban rögzítik. Amennyiben nem történt felülvizsgálat, mi csak leírjuk azt, részünkről nincsen szankció, büntetés.

forrás : szoljon.hu
http://www.jaszalsoszentgyorgy.com