Jászalsószentgyörgy nemhivatalos közösségi portálja - Friss, érdekes és független! Ősztől jönnek az egészségesebb ételek
Írta: admin
Dátum: 2015.08.16 06:28:14

Forrás: http://www.jaszalsoszentgyorgy.com
Teljes hír
Többször beharangozták, majd elhalasztották a közétkeztetésről szóló rendeletet, mely szabályozza az iskolai menzákon adandó ételek elkészítését, tápanyagtartalmát, jelentősen csökkentve azok só- és zsírtartalmát.

Eredetileg 2014 szeptemberétől kellett volna egészségesebben főzni a gyerekekre, majd 2015. január 1. lett az új dátum, végül csak a most szeptembertől kell megfelelni a rendeletbe foglalt szigorú előírásoknak. A szolgáltatóknak azonban még így is nehézségekkel kell megküzdeniük – megyénkben is.
– Mi már január elsejétől felkészültünk, hogy a rendeletnek megfelelő étkezést biztosítsunk, a nyár folyamán pedig tovább finomítottunk rajta – nyilatkozta a szolnoki Ozirisz Kft. igazgatója, dr. Tánczos Borbála. A cég közel négyszáz közintézményétkeztetéséért felelős, a megyeszékhely mellett más településekre is szállítanak. – Feldolgoztuk az előírásoknak megfelelően az adatokat. Csakhogy vannak egyes termékgyártók, akik üzleti titkokra hivatkozva nem szolgáltatnak ki minden adatot az adott élelmiszer összetevőiről. Például csak azt adják meg, hogy az adott termék sótartalma vagy zsírtartalma alatta vagy fölötte marad bizonyos értéknek. Ez apróságnak tűnik, de problémát jelent az ételek összeállításánál. De ha egy paprikás szaláminál csak azt tudjuk, hogy harmincnyolc százalék alatti a zsírtartalom, az bármennyi lehet, így viszont nehéz úgy kalkulálni, hogy ne lépjük túl a napi megengedett mennyiséget.

– Mi több településen étkeztetünk és megfigyelhető, hogy területileg eltérő az emberek ízlésvilága. Van, ahol mondjuk a bablevest sósan, máshol édesen szeretik. Van, ahol könnyű étellel kezdik a napot, máshol sokkal laktatóbb, energiadúsabb táplálkozás a megszokott, náluk nem adhatunk müzliszeletet reggelire. Ehhez nekünk is alkalmazkodnunk kell. Másik probléma a pénzügyi kérdés. Hogy egészségesebb ételt biztosítsunk, meg kellett emelni az étkezési díjat. Szolnokon ez nem gond, de a különböző településeken nem egyforma a nyersanyagkvóta, így ahol alacsonyabb, ott ahhoz is alkalmazkodnunk kell, hogy mi az, amit az önkormányzat képes kigazdálkodni.
Dr. Tánczos Borbálától azt is megtudtuk, a főzelékek és a francia vagy párolt zöldségköretek találnak leginkább elutasításra. Némely településeken a majonézes zöldségköretek se elfogadhatók, sőt – meglepő módon – egyes helyeken a rántott húsokat sem szeretik. Levesfélék közül az egyszerű zöldséglevesek, a lebbencsleves, a paraszttésztalevesek azok, amelyeket még faluhelyen sem kedvelnek a gyerekek.

Tiszaföldváron egy megbízott szolgáltató végzi a közétkeztetést. Hegedűs István polgármester elmondta, a cég minden évben beszámol az aktuális követelményekről és az addig elvégzett feladatokról. A településvezető szerint bár a cég maradéktalanul megfelel az előírásoknak, visszajelzések alapján már most garantálható, hogy nehéz lesz a gyerekek egy részével elfogadtatni az egészséges ételeket. Annak a nehéz anyagi körülmények között felnövekvő fiatalnak, aki zsíros kenyéren és paprikás krumplin nőtt fel, igencsak szokatlan lesz például az avokádókrém vagy a csicseriborsó, bármennyire is tápláló és finom.

Forrás: SZOLJON.hu
http://www.jaszalsoszentgyorgy.com