Jászalsószentgyörgy nemhivatalos közösségi portálja - Friss, érdekes és független! Új szabályok a szemétszállításra !
Írta: Markosz
Dátum: 2015.01.08 17:36:54

Forrás: http://www.jaszalsoszentgyorgy.com
Teljes hír
A hulladékot elszállító közszolgáltatónak legalább két méretû gyûjtõedényt kell felajánlania az ingatlant használók részére, akik ebbõl a képzõdõ hulladék mennyisége szerint választhatnak – egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányrendelet, amely a Magyar Közlönyben jelent meg.

A januártól hatályos jogszabály elõírja azt is, hogy a szolgáltatónak – a vegyes hulladék mellett – a háztól kell elszállítania a mûanyag-, a fém- és a papír hulladékot is. A mûanyag flakonokat laposan – lehetõség szerint kupak nélkül -, az újságpapír hulladékot pedig kötegelve kell a gyûjtõedényben elhelyezni.

A kartonpapírból készült nagyméretû doboz nem helyezhetõ el a kukában, azt laposra hajtogatva és kötegelve kell a közszolgáltatónak átadni.

A zöld hulladékot vagy az erre rendszeresített szabványos gyûjtõedényben, vagy pedig zsákban kell gyûjteni. A jövõ év – tehát 2016 – elsõ napjától a zsák csak lebomló anyagból készülhet.
Ha a december 25-e és január 31-e között képzõdött fenyõfa hulladék gyûjtõedényben nem helyezhetõ el, akkor azt hulladékgyûjtõ udvarba vagy pedig a közösségi komposztálás céljára fenntartott gyûjtõhelyre kell vinni. A társasházakban a fenyõfa hulladékot – a közszolgáltató által történõ elszállításig – egy helyen kell gyûjteni.

Július 1-jétõl a magánszemélyek által lakott ingatlanoknál az egyik felajánlott gyûjtõedény – kuka-edény – legfeljebb 80 literes lehet. Aki egyedül használ egy ingatlant, annak elegendõ a legfeljebb 60 literes kuka is, feltéve, hogy a helyi önkormányzat igazolja: az illetõ egyedül és életvitelszerûen használja az ingatlant.
http://www.jaszalsoszentgyorgy.com