Jászalsószentgyörgy nem hivatalos közösségi portálja - Friss, érdekes és független! M0 fizetõs januártól - 14.12.10
Írta: admin
Dátum: 2014.12.11 05:13:43

Forrás: http://www.jaszalsoszentgyorgy.com
Teljes hír
Megszûnik januártól az M0-s általános díjmentessége - erõsítette meg szerdán a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kommunikációs fõosztálya a nol.hu értesülését az MTI-nek. A tárca tudatta: újfajta, megyei matricákat vezetnek be, amelyek egy évre ötezer forintba kerülnek majd.

"Az arányos közteherviselés érdekében az M0-s egyes szakaszai és a teljes M31 kivételével megszûnik az idei év végéig még ingyenesen igénybe vehetõ szakaszok díjmentessége" - közölte a tárca.
Az NFM közleménye szerint a körgyûrû M5-ös autópálya és M4-es autóút (4. sz. fõút), valamint M3-as autópálya és 11. sz. fõút közötti szakaszai, és a gyorsforgalmi úthálózat M0-s autópályán belüli részei (például M1-es és M7-es bevezetõ a Budapest táblától) januártól csak matricával használhatók.
Így az azonos szolgáltatási színvonalú utak használatáért az ország minden részében egyformán kell fizetniük a jármûvezetõknek - írták.
Hozzátették: mivel az M0-s körgyûrû egyes elemei uniós forrásból épültek vagy újultak meg, ezeken a szakaszokon a díj bevezetését az EU támogatási szabályai nem teszik lehetõvé.
A tájékoztatás szerint a jövõben tehát az autópályát vagy autóutat jelzõ tábla szinte kivétel nélkül a fizetõs szakasz kezdetét is jelöli.
Kitértek arra is, hogy a kialakult közlekedési szokásokra tekintettel a változásokat türelmi idõvel vezetik be: aki az újonnan díjasított szakaszra matrica nélkül hajt fel, mentesülhet a pótdíj megfizetése alól, ha még januárban éves megyei vagy országos matricát vált. Ha mégis kapna pótdíjfizetési felszólítást, az a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálati irodáiban a szükséges jogosultság megváltásának igazolásával január végéig visszavonatható.
Az NFM közleménye szerint januártól egy-egy megye díjköteles útjait újfajta, éves e-matricákkal is használhatják majd az autósok, amelyek ötezer forintba kerülnek majd.
Felhívják a figyelmet arra, hogy az új, éves megyei matricák használatával a rendszeresen nagyobb távolságra, több megyehatárt átlépve utazók is jelentõsen csökkenthetik költségeiket. Az új lehetõséggel élve például a Gyõr-Budapest vagy a Budapest-Dél-Balaton viszonylaton gyakran autózók a négy megyei jogosultság megvásárlásával a 42 ezer forintos éves matrica árának kevesebb mint feléért, 20 ezer forintért juthatnak el úti céljukhoz, tetszõleges számú alkalommal.
A minisztérium hangsúlyozta: "A személygépkocsik a korábbi jogosultsági kategóriák szerint is változatlan áron vehetik igénybe a fizetõs gyorsforgalmi szakaszokat. A fejlesztési tárca a vasúti és autóbuszos helyközi közösségi közlekedés tarifáiban sem tervez emelést."
Megjegyzik, hogy az állami tulajdonú buszvállalatok és vasúttársaságok alaptarifái a 2010-es kormányváltás óta nem emelkedtek.
Változásként említik, hogy a legfeljebb 3,5 tonna legnagyobb megengedett össztömegû gépjármûvek D1 díjkategóriáját a jövõ évtõl méret szerint kétfelé osztják. A maximum 5+2 üléses személygépkocsik változatlan áron válthatnak e-matricát. Az ennél több utas szállítására is alkalmas kisbuszokat, lakóautókat és a haszongépjármûveket a D2 díjkategóriába sorolják át. Az utóbbi körbe tartozó jármûvek számára a heti (10 napos) és a havi e-matricák ára a kétszeresére nõ, de az éves matricáké nem emelkedik. Ha nem személygépkocsi után kötik, akkor a jövõben az utánfutók úthasználatáért is fizetni kell a díjköteles szakaszokon. Az erre a célra kialakított új U-kategória díjtételei megegyeznek majd a D1 kategória díjaival.
A teherautók számára kötelezõ e-útdíj rendszerben 5 százalékkal magasabb díjakat kell fizetni 2015 januárjától. Az M0 díjfizetésbe bevont szakaszainak ingyenessége a kamionok számára is megszûnik.

MTI
http://www.jaszalsoszentgyorgy.com