Jászalsószentgyörgy nemhivatalos közösségi portálja - Friss, érdekes és független! Lépfeneügy: hamarosan feloldhatják a zárlatot Jászladányban
Írta: Markosz
Dátum: 2013.10.19 12:00:07

Forrás: http://www.jaszalsoszentgyorgy.com
Teljes hír
A fertõzött juhállományban az utolsó elhullást szeptember 20-án észlelték, szeptember 27-én az állatokat másodszor is beoltották lépfene ellen. Az állomány a vonatkozó jogszabályi rendelkezések értelmében jelenleg is helyi zárlat alatt van. A helyi zárlat feloldása október közepe után várható, ha addig nem fordul elõ újabb megbetegedés.

A helyi zárlat feloldása azonban nem érinti azt a rendelkezést, amelynek értelmében az a hely, ahol az állati tetemeket elásták, lépfenével fertõzöttnek minõsül. Az állattartóval szemben élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabnak ki, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatósága által tett feljelentés alapján az ellene folyó rendõrségi nyomozás még nem zárult le.

A közleményben kitérnek arra, hogy a járványügyi nyomozás során feltárt elsõdleges fertõzési forrás - a település határában lévõ régi dögkút - izolálása október 16-án megkezdõdött.
Az állat-egészségügyi és katasztrófavédelmi hatóságok azután intézkedtek, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei szeptember második hetében egy Jászladányból származó elhullott juhból kimutatták a lépfene kórokozóját.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a juhállományban már régebben kezdõdtek az elhullások, az állatorvost azonban csak szeptember 11-én értesítették. Az állatorvos mintákat küldött a diagnosztikai intézetbe, és megtiltotta az állatok legeltetését. Kiderült az is, hogy az állatok tulajdonosa az elpusztult juhok maradványait saját telkén ásta el csekély, mintegy 40 centiméteres földtakarással.

http://www.jaszalsoszentgyorgy.com